vincekovoČlanovi Udruge vinogradara i voćara 'Škrlet' organizirali su proteklog vikenda proslavu blagdana sv. Vinka. Domaćin ovogodišnje manifestacije bila je Vinarija Belajec u Popovači gdje je uz tradicionalnu ceremoniju obilježen početak nove vinogradarske godine i radova u vinogradima.


Brojnim članovima Udruge i gostima dobrodošlicu su zaželjeli domaćin susreta Bruno Belajec, predsjednik Udruge 'Škrlet' Igor Kovačević i gradonačelnik Josip Mišković, a pozdravnu riječ uputio im je i sisačko- moslavački župan Ivo Žinić. Molitvu za uspješnu vinogradarsku godinu predvodio je vlč. Mato Draganović koji je blagoslovio sve okupljene sudionike Vincekova.
Meštar ceremonije Vlado Dutković u pratnji tamburaša zazvao je rodnu godinu, a, kako nalaže narodni običaj, pri prvom obrezivanju u kojem su sudjelovali uzvanici, loza se okitila dimljenim kobasicama te zalijevala starim vinom.
Vincekovo je potom uz tradicionalne običaje obilježeno i u Vinariji Trdenić, dok je u Voloderu ono proslavljeno u vinogradu obitelji Dolenčić kod kapelice u Ulici Maksimilijana Juranića u organizaciji Udruge branitelja Hrvatske SMŽ gdje su okupljene pozdravili zamjenik gradonačelnika Ivica Petrović i predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser. Voloderske vinogradare i njihove vinograde blagoslovio je župnik Marijan Štingl.