Naselja

Grad je stvorio preduvjete za razvoj poljodjelstva, šumarstva, stočarstva, voćarstva, vinogradarstva te lovnog i seoskog turizma, u čemu nam svakako daje prednost izlaz na autocestu Zagreb - Lipovac, udaljenost od Zagreba svega 60 km, izvrsna cestovna povezanost sa gradovima Kutinom i Siskom te blizina željezničke pruge.

Stvoreni su i uvjeti za razvoj privatnog, malog i srednjeg poduzetništva na lokacijama dviju Poduzetničkih zona - "Mišićka" i "Krmelovac". Grad Popovača izdvaja ogromna sredstva za razvoj komunalne infrastrukture te poticanje poduzetništva i gospodarstva. 

Od kapitalnih investicija izdvajamo otvorenje nove Knižnice i čitaonice Popovača, izgradnju kanalizacijske mreže u Sisačkoj ulici, vodovodne mreže u G. Jelenskoj i Mikulanici, kilometre nogostupa itd. Poseban nam je ponos izgradnja nove osnovne škole u Popovači.

Stružec - stari mostNalazi se u blizini Osekova sa zapadne strane na humovitom tlu u blizni struga po kojemu je selo i nazvano. Selo je nastanjeno odmah po turskom rasulu, a stanovništvo je popisano već 1696. i 1701. godine.

Gornja Jelenska - panoramaProstor što ga u obliku nepravilnog trapezoida zaprema selo Gornja Jelenska spada među najpitomije i najljepše dijelove središnje Moslavine. Okosnicu prostora čini joj udolina potoka Jelenska (mještani potok nazivaju Jelenka) koji teče sve do Popovače.

Potok se dijeli na tri dijela. Dio sela prema Osekovu naziva se Čavorija, dio sela prema Donjoj Jelenskoj Kutanija, dok srednji dio mjesta narod naziva Sredanija.

Gornja Gračenica - detaljGornja Gračenica je najistočnije mjesto u općini Popovača. Svoj sustavniji život započinje početkom 20. stoljeća, a demografski spada među tri mjesta koja su u tom kraju doživjela veliki porast stanovništva.

Podbrđe je selo koje se nalazi između Popovače i Gornje Jelenske. Ima pogodno tlo za uzgoj vinove loze.

Donja Gračenica - kapelaDonja Gračenica ima dug kontinuitet življenja. U njoj se, prema dostupnim podacima, nalaze ostaci antičke arhitekture.

Osekovo crkva sv. AneOsekovo leži na prostoru gdje se dodiruju obronci Moslavačke gore s nizinom Lonjskog polja. Selo je dobilo naziv po naseobini (stajama) za vlastelinsko blago koje je paslo na obližnjim livadama Lonjskog polja.

Smjestila se zapadno od Popovače u Moslavini. Ime je stekla po starijem vlaškom stanovništvu koje su Turci na ovo zemljište doveli sredinom 16.st. kada su osvojili Čazmu i Moslavinu.

Moslavačka Slatina - detaljNalazi se zapadno od Gornje Jelenske ispod visova gore Garjevice u blizini potočića Slatine odkud joj i ime. Naselili su je početkom 18.stoljeća u dva maha Gorani.

Nalazi se 15-ak kilometara sjevernije od Kutine između nekoliko obronka Moslavačke gore. Udaljena je tri kilometra od županijske ceste Popovača - Kutina. U selu postoji pet ulica, a posred njega teče potok Tucilača. Sam teritorij Ciglenice nalazi se u podnožju Mramor brda koje je poznato po nalazištu nafte i plina.

Sjeverno od Strušca, zapadno od Potoka, nalazi se pored Jelenskog potoka. Selo je izgrađeno na ravnom ratarskom tlu u blizini šuma.

Voloder - panoramaLijepo Moslavačko naselje Voloder nalazi se u Moslavini, jednom od  najpitomijih i najslikovitijih predjela Hrvatske. Naselje je smješteno na mjestima gdje se potok Voloderac probija iz jugozapadnih vinorodnih obronaka Moslavačke gore u nizinu Polonja.

KONTAKT PODACI

Grad Popovača
Trg grofova Erdödyja 5
44317 Popovača

MB: 2595818
OIB: 73945204941

Tel: 044 679 750
Tel: 044 679 748
Fax: 044 679 140
e-pošta: grad@popovaca.hr

PODACI O RADNOM VREMENU

Dnevno radno vrijeme upravnih tijela Grada Popovače je od ponedjeljka do petka od 07:00 do 15:00 sati.
Uredovno vrijeme upravnih tijela Grada Popovače za rad sa strankama je radnim danima, od ponedjeljka do petka u vremenu od 08:00 do 13:00 sati. Dnevni odmor (stanka) upravnih tijela je u u vremenu od 10:00 do 10:30 sati.

© 2024 Grad Popovača. Sva prava zadržana. Design: Andrija Rudić, info@aldonia.hr Programiranje: Računalne djelatnosti "Roby"