hrvatske vode mU radnom posjetu Gradu Popovači jučer su boravili predstavnici Hrvatskih voda predvođeni generalnim direktorom Zoranom Đurokovićem.


Izaslanstvo Hrvatskih voda u kojem je bio i direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorin Piha, u pratnji zamjenika sisačko- moslavačkog župana Romana Rosavca i gradonačelnika Grada Popovače Josipa Miškovića zajedno sa suradnicima, ovom su prilikom obišli lokaciju kod crpne stanice u naselju Stružec gdje su ovih dana započeli radovi na izgradnji sustava zaštite naselja Donja Jelenska i Zapolic od velikih voda Save i potoka Vlahinićka.
Ovim radovima vrijednima oko 5 milijuna kuna cilj je pružiti građanima veću sigurnost u zaštiti od poplava. „Kroz nadogradnju postojećeg obalnog nasipa želimo zaštiti oko 900 stanovnika naselja Stružec i Donja Jelenska i njihove gospodarske objekte od ekstremnih vodnih valova s kojima se posljednjih godina često susreću. Ovi radovi predstavljaju siguran napredak na području sliva rijeke Lonje odnosno ukupnog sliva rijeke Save i turdimo se svakom naselju pružiti što je moguće veću sigurnost"- istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
Zadovoljstvo ovim radovima čiji se završetak očekuje kroz idućih godinu dana izrazio je i dožupan Roman Rosavec pohvalivši odličnu suradnju sa vodstvom Hrvatskih voda. „Ovo predstavlja nastavak radova koji su zapravo krenuli davne 1983. godine kada je taj dio projektiran no inicijativa je iz neobjašnjenih razloga zaustavljena, a nije bilo učinkovite svrhe od dijela nasipa koji trenutno postoji. Siguran sam da će ova investija dati ono što se od nje očekuje, a posebno druga faza koja je pred ishođenjem građevinske dozvole"- naglasio je Rosavec.
Gradonačelnik Josip Mišković također je uputio riječi pohvale ovom vrlo važnom projektu kada je riječ o zaštiti od poplava. „Ovaj nasip je od iznimnog značaja za sigurnost stanovnika koji žive uz retenciju i svi možemo biti zadovoljni činjenicom da je, nakon nekoliko godina projektiranja i usuglašavanja, krenula prva faza radova izgradnje. Za građane Donje Jelenske i Zapolica u Strušcu to je od iznimne važnosti . Vrlo nam je bitno da zaustavimo aktualne trendove iseljavanja, posebno iz ruralnih sredina, a kako bi stanovnike zadržali u našim selima i omogućili im da se nastave baviti poljoprivredom što je tradicija ovih krajeva, moramo im prije svega osigurati kvalitetne uvjete za život"- zaključio je gradonačelnik te zahvalio na podršci Hrvatskim vodama.