ugovori smz mGradonačelnik Josip Mišković jučer je u Velikom je kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku sa županom Ivom Žinićem, uz kojeg su bili i njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak, potpisao ugovore vezane za energetsku obnovu školskih zgrada na području Grada Popovače.


Kako je tom prilikom istaknuto, Sisačko-moslavačka županija trenutačno ima 22 ugovora s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vezano za energetsku obnovu zgrada osnovnih i srednjih škola. Četiri zgrade (OŠ Glina, OŠ Gvozd, OŠ I. G. Kovačić, Gore i OŠ Novska) su već gotove, tri su u fazi realizacije (OŠ J. Kozarca, Lipovljani, OŠ Sunja i OŠ V. Nazor, Topusko), za 10 je u tijeku javna nabava, a za 5 će nabava biti raspisana tijekom ljeta. Ukupna vrijednost svih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola veća je od 92 milijuna kuna.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira energetsku obnovu zgrada sa 60% iznosa, dok ostatak mora osigurati Županija. Županija dio svog sufinanciranja osigurava kroz Fond za sufinanciranje EU projekata Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a dio kroz sufinanciranje gradova i općina na čijem se području škole nalaze.
„Župan je s gradonačelnikom Popovače potpisao ugovore o sufinanciranju za Područnu školu Donja Gračenica, Područnu školu Gornja Gračenica, Područnu školu Voloder i Područnu školu Osekovo. Ukupna investicija u ove četiri područne škole je oko 7 milijuna kuna. Županija mora osigurati vlastitih 2,7 milijuna kuna, od čega će Grad osigurati gotovo 1 milijun kuna. Točni iznosi znat će se kad se realizira postupak javne nabave"- naglašeno je pri potpisivanju Ugovora.