Iz Udruge vinogradara i voćara 'Škrlet' Popovača podsjećaju na obvezu svih proizvođača grožđa i vina da se upišu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.
Vinari i vinogradari obvezni upisati se u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava
Od Ministarstva poljoprivrede Udruga je ovih dana zaprimila obavijest sljedećeg sadržaja:
„Vinogradarski registar reguliran je Pravilnikom o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima i podrumskoj evidenciji, koji je objavljen u Narodnim novinama br. 121/2010., ispravak u NN br. 132/2010. i izmjene u NN br. 78/2011. Obveza svih proizvođača grožđa i vina je da se upišu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.
Dana 31. srpnja 2011. prestao je važiti Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina, a podaci o proizvođačima upisanim u taj Upisnik prenijeti su (automatski) u Vinogradarski registar. Provedbom prijenosa proizvođači iz Upisnika proizvođača grožđa, vina i voćnih vina smatraju se upisanima u Vinogradarski registar.
Proizvođači, koji nisu bili upisani u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih vina do 31. prosinca 2010. upisuju se od 1. siječnja 2011. u Vinogradarski registar. Zahtjev za upis u Vinogradarski registar podnosi se Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zagreb, Ulica grada Vukovara 269d (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanje) i regionalnim uredima.
Pravilnikom se utvrđuje uspostava registra vinograda (u daljnjem tekstu: Vinogradarski registar), način vođenja Vinogradarskog registra, postupak upisa i vođenja Vinogradarskog registra, obvezne izjave u sektoru vina, sadržaj pratećih dokumenata za grožđe, proizvode od grožđa i vina (stupa na snagu danom ulaska RH u EU) te način vođenja podrumske evidencije.
Prema tom Pravilniku pojedini pojmovi imaju sljedeće značenje:
• »Vinska godina« je godina proizvodnje koja započinje 1. kolovoza i završava 31. srpnja sljedeće godine.
• »Vinograd« je neprekinuta površina poljoprivrednog zemljišta zasađenog vinovom lozom, koju obrađuje samo jedno poljoprivredno gospodarstvo. Upis vinograda vrši se u digitalnom grafičkom obliku u ARKOD-u. Kada preko vinograda, koji ima jedinstven način obrade i jednako je uređen, prolazi granica vinogradarskog područja, svaki dio takve površine predstavlja samostalan vinograd.
• »Prihvatljiva površina vinograda« je površina unutar opsega vanjskih trsova vinograda, kojemu se dodaje pojas, čija je širina jednaka polovici udaljenosti među redovima.
• »Proizvođač grožđa« je fizička ili pravna osoba koja proizvodi grožđe.
• »Proizvođač« je fizička ili pravna osoba koja ima ili je u svojemu vlasništvu imala grožđe, mošt i/ili mlado vino u vrenju i koja ih prerađuje ili ih u svoje ime daje preraditi u vino.
• »Mali proizvođač« je proizvođač koji proizvodi manje od 1000 hektolitara vina na godinu. U obzir se uzima razina prosječne godišnje proizvodnje tijekom najmanje tri uzastopne vinske godine. Pod malim proizvođačima se ne smatraju proizvođači koji kupuju grožđe ili mošt i prerađuju ih u vino.
Vinogradarski registar vodi i za njega je odgovorna Agencija za plaćanja, upis se provodi u regionalnim uredima Agencije i dio je Upisnika poljoprivrednih gospodarstava. Obuhvaća podatke o proizvođaču, podatke o vinogradu, podatke o proizvodnji, izjave o berbi, izjave o proizvodnji i izjave o zalihama.
Postupak upisa u Vinogradarski registar
U Vinogradarski registar upisuje se svaka fizička ili pravna osoba koja: koristi vinograd, proizvodi grožđe, proizvodi mošt i/ili vino i obavlja djelatnost punjenja. Upisom u Vinogradarski registar proizvođaču se izdaje izvod iz Vinogradarskog registra, koji je ujedno i potvrda o upisu u Vinogradarski registar. Proizvođač mora Agenciji prijaviti sve promjene podataka u roku od 30 dana od dana njihovog nastanka. Nadležne vinarske inspekcije obavljaju provjeru podataka na terenu. Obrazac zahtjeva za upis i promjene u Vinogradarskom registru nalazi se u Prilogu VII. Pravilnika.
Obvezne Izjave u sektoru vina, sukladno Pravilniku:
Izjava o berbi
Proizvođači grožđa, koji jedan dio grožđa isporučuju u vinariju ili udrugu, jedan dio prodaju na slobodnom tržištu i jedan dio prerađuju u vlastitom podrumu, svake godine Agenciji podnose izjavu o berbi na obrascu iz Priloga II. Pravilnika. Izjavu o berbi ne moraju podnositi proizvođači grožđa, koji sami prerađuju cjelokupan urod grožđa u vino, ili cjelokupan urod grožđa daju preraditi u svoje ime, ili cjelokupan urod grožđa isporučuju kao grožđe ili mošt vinariji ili udruzi. Izjave o berbi podnose se do 15. siječnja za prethodnu godinu.
Izjava o proizvodnji
Svaka fizička ili pravna osoba, koja proizvodi vino i/ili mošt, podnosi izjavu o proizvodnji za tekuću godinu Agenciji sukladno obrascu u Prilogu III. Pravilnika. Izjavu o proizvodnji ne trebaju podnositi proizvođači grožđa, koji u svojim prostorijama proizvedu manje od 1.000 litara vina od kupljenog grožđa i/ili mošta, koje nije niti neće biti stavljeno u promet i koji isporučuju dio svoje proizvodnje vinariji, ali zadržavaju pravo proizvodnje manje od 1.000 litara vina za osobnu potrošnju. Izjave o proizvodnji podnose se do 15. siječnja za prethodnu godinu.
Izjava o zalihama
Svaka fizička ili pravna osoba, koja proizvodi vino i/ili mošt, svake godine prijavljuje zalihe mošta, koncentriranog mošta, rektificiranog koncentriranog mošta i vina koje posjeduju 31. srpnja. Izjava o zalihama podnosi se na obrascu iz Priloga IV. Pravilnika. Vino proizvedeno od grožđa ubranog tijekom iste kalendarske godine ne uključuje se u izjavu o zalihama. Izjava o zalihama podnosi se za postojeće količine proizvoda na dan 31. srpnja najkasnije do 10. rujna.
Podrumska evidencija
Fizičke ili pravne osobe, koje drže proizvode od grožđa i vina u bilo kakve poslovne ili komercijalne svrhe, moraju za te proizvode voditi podrumsku evidenciju ulaza i izlaza proizvoda. Osobe, koje trebaju voditi podrumsku evidenciju, bilježe količine svake serije proizvoda te sve postupke koji se provode u njihovim prostorijama."
Obrazac Zahtjeva za upis i promjene u vinogradarskom registru