U organizaciji novoosnovane Udruge 'Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine ZLATNA ŠNITA Potok', u subotu je održana 2. Potočka salamijada.
Kako je pojasnio predsjednik udruge, Valentino Florijanović, ova je salamijada zamišljena kao gastronomska, ali i edukativna manifestacija koja promovira proizvode naših seljaka, a koji su ove godine predali 62 uzorka za ocjenjivanje.
Ocjenjivanje uzoraka održano je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Ivice Kos, uz još sedam educiranih ocjenitelja uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu oku i nepcima ugodne.
Budući da su gotovo svi uzorci nagrađeni, odnosno njih 59 od 62, organizatori su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom Salamijadom.
Prvo mjesto osvojili su Igor Kirin iz Topolovca, drugo mjesto Luka Cvetić iz Volavja, a treće Katarina Smola iz Potoka. Uz njih zlatna priznanja osvojilo je još 25 proizvođača, srebrna njih 21, a brončana 10 te su dodijeljena i tri priznanja za sudjelovanje.
Priznanja i zahvalnice tom su im prilikom uz predsjednika Udruge „Zlatna šnita“ Valentina Florijanovića uručili gradonačelnik Popovače Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić te saborska zastupnica Marijana Petir.
Da je Popovači, odnosno Potoku, potrebno ovakvo događanje, potvrdio je i gradonačelnik Josip Mišković, koji je izrazio svoje zadovoljstvo poštivanjem i njegovanjem tradicionalnih običaja ovog kraja koja će se na ovaj način sačuvati i nada se prenesti na mlađe naraštaje.
Organizatori su u konačnici bili iznimno zadovoljni, zahvalili su stoga Gradu, gradskoj Turističkoj zajednici te brojnim sponzorima i donatorima bez čije pomoći ne bi bilo moguće organizirati ovaj događaj te Mirku Fodoru koji je vodio cijelu manifestaciju.
Na samom kraju najavili su i izradu prve moslavačke salame s kojom im je želja nastupiti zajednički na manifestacijama te na tržištu.
2. Potočka salamijada završila je kušanjem uzoraka te druženjem uz tamburaše.