Općina Popovača obuhvaća naselja: Ciglenica, Donja Gračenica, Gornja Gračenica, Osekovo, Stružec, Potok, Donja Jelenska, Gornja Jelenska, Podbrđe, Voloder, Donja Vlahinička, Moslavačka Slatina i Popovača. Dan Općine je 21.lipnja.

Općina se prostire na površini od 219,4 km2. Općina Popovača omeđena je vinorodnim obroncima Moslavačke gore, sa sjeverne, Parkom prirode Lonjsko polje sa južne i istočne strane te Općinom Velika Ludina sa sjeverozapadne strane. Moslavačka gora pruža idealne uvjete za razvoj voćarastva i vinogradarstva, dok plodne ravnice prema Lonjskome polju pružaju idelane uvjete za stočarstvo i ratatrstvo. Stočarstvo je u ovim krajevima, baš kao i vinogradarstvo, duboko ukorijenjeno, još od rimskih vremena. Moslavačka je gora prekrivena stoljetnim šumama te pruža uvjete za razvoj planinarstva, biciklizma u prirodi te seoskog turizma. Lonjsko je polje rezervat brojnih životinjskih i biljnih vrsta, a o njegovoj iznimnosti svakoga dana svjedoče novi posjetioci. Područje današnje Moslavine dobilo je na važnosti odmah poslije rimske pacifikacije ovih krajeva. Za popovačko područje osobito je antičko nalazište Ciglenice u selu Osekovo. Taj prostor Rimljani su, sadeći vinovu lozu, nazivali "brdima dobrih vina". Postoji teorija, a tako bilježi i Ptolomejeva karta, da je Moslavačka gora ime dobila po rimskom caru Claudiu – Mons Claudius, a koji je tu dao posaditi vinovu lozu.

Općina je  stvorila preduvjete za razvoj poljodjelstva, šumarstva, stočarstva, voćarstva, vinogradarstva te lovnog i seoskog turizma u čemu nam svakako daje prednost izlaz sa autoceste Zagreb-Lipovac, izvrsna cestovna povezanost sa gradovima Kutina i Sisak te blizina željezničke pruge. Pored toga, i svakako ne manje bitno, stvoreni su uvjeti za razvoj privatnog, malog i srednjeg poduzetništva na lokacijama dviju Poduzetničkih zona - Poduzetničke zone Mišička i Krmelovec. Općina Popovača izdvaja ogromna sredstva za poticanje poduzetništva i gospodarstva te razvoj komunalne infrastrukture.

Od kapitalnih investicija izdvajamo početak prodaje Poslovne zone "Mišička", renoviranje Dječjeg vrtića Popovača i početak izgradnje jaslica, izgradnju pješačke staze Donja Vlahinička u dužini od 2200 metara, izgradnju kanalizacije u ulicama Braće Weiss u Popovači i Donji Krivaj u Voloderu, presvlačenje novim slojem asfalta nerazvrstanih cesta u dužini od 6000 metara, dovršetak vodovodne instalacije u ulicama Mikulanica te naseljima Ribnjača i Gornja Jelenska, uređenje javne rasvjete u više ulica u naselju Popovača.  

Nosioci gospodarskog razvitka su Tvornica radijatora Lipovica, proizvodnja nafte Stružec, Tvornica stočne hrane Sano, Plinacro, Hrvatske šume, Mlinar Križevci, Moslavina doo – Proizvodnja i distribucija vode Ravnik, Konzum, Lonia, Košćal doo, Marin BFD,  Primavel doo, Autoservis Miljak, Jar-Meteks, Poljodjelstvo Pajer, Agropetar, Poljoprivredna trgovina Osečanka, Vinarija Miklaužić, Bravarija Šavorić, Get-Mej doo, Krnjić doo, Lahor doo, VETMED doo te brojni drugi gospodarski subjekti i poljoprivredna obiteljska gospodarstva poput OPG Lukšić, Tečec, Acel, Tomac, Novačić i drugih. Na području Općine djeluje Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot, Osnovna škola sa sedam područnih odjeljenja, Dječji vrtić u Popovači i Voloderu, Dom zdravlja, Zdravstvena ambulanta Popovača, Vetmed doo – Veterinarska ambulanta Stružec, Veterinarska stanica Kutina doo – ambulanta Popovača.

U predstavljanju Općine Popovača svoj doprinos daju i brojne Udruge građana, od sportskih brojni nogometni klubovi i klub Kick-boxing, kulturno umjetnička društva, kuglački klub, rukometni i košarkaški klub, brojna lovačka društva, ribolovna društva, udruga pčelara, dok su dobrovoljna vatrogasna društva objedinjena u Vatrogasnu zajednicu Općine.Udruga voćara i vinogradara Općine Popovača, Udruga Arapski punokrvnjak iz Volodera, Udruga Hrvatski hladnokrvnjak iz Donje Gračenice te Tamburaški zbor Općine Popovača samo su neke od udruga kojima se iznimno ponosimo. Poljoprivredna zadruga Popovača nosioc je razvoja cvjećarstva, voćarstva, povrtlarstva i plasteničke proizvodnje budući da kroz nju, svoje proizvode plasiraju brojni poljoprivrednici.

Načelnik Općine Popovača, Josip Mišković, ing, rođen je 01.srpnja 1960. u Šimićima (BiH). Od 1967. živi u Popovači gdje je i završio osnovnu školu, a srednju i višu u Zagrebu. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. do 1992. kao pripadnik 125. brigade.Radio je u "Končaru" do 1991. pa u Tehničkoj školi u Kutini, a od 1995. godine je obrtnik.Predsjednik je HSP-a, podružnice Popovača. Bio je član Općinskog Vijeća, a 2005. godine izabran je za načelnika Općine Popovača. Na prvim neposrednim izborima za načelnika 2009. godine, drugi put postaje načelnik općine. Oženjen je i otac je dvoje djece.