Početna Vijesti Ured gradonačelnika Poziv na promociju knjige Rudija Stipčića "Zagrebački korpus ZNG (3. Operativna zona Zagreb)"

Najave
Poziv na promociju knjige Rudija Stipčića "Zagrebački korpus ZNG (3. Operativna zona Zagreb)"
Utorak, 17 Rujan 2019 10:46

zg korpusU četvrtak, 19. rujna s početkom u 19.00 sati u prostoru Vinskog podruma u Popovači održat će se promocija knjige o Domovinskom ratu pod nazivom ZAGREBAČKI KORPUS ZNG (3. OPERATIVNA ZONA ZAGREB) autora Rudija Stipčića, brigadnog generala u mirovini.

U nastavku izdvajamo nekoliko riječi autora:

Knjiga je tiskana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a ocjenu vrijednosti knjige dali su stožerni general Anton Tus, prof.dr Mladen Vedriš, general pukovnik prof. Darko Grdić i prof.dr. Tomo Jantol, kao i gđa. Ružica Stipčić voditeljica uređivačkog odbora i ratna tajnica ZK ZNG i 3.OZZ svi sudionici događaja opisanih u knjizi.
U tijeku priprema za obranu RH, u gradu Zagrebu je Zapovjedništvo Zbora narodne garde (Zapovjedništvo ZNG, odnosno GSHV), radi boljeg i efikasnijeg vođenja i zapovijedanja u početnim danima Domovinskog rata i nastajanja hrvatske vojske, ustrojilo Zagrebački korpus ZNG.
Kao vojno-područno zapovjedništvo, Zagrebački korpus ZNG organizira i provodi obranu od agresije na području Pounja: (općine Dvor i Kostajnica), Pokuplja: ( općine Sisak, Petrinja i Glina), Moslavine i Posavine: (Ivanić Grad, Kutina, Novska i Nova Gradiška), grada Zagreba: (općine Pešćenica, Centar, Podsused, Novi Zagreb, Sesvete, Dubrava, Trnje, Trešnjevka i Črnomerec), zagrebačkog prstena: (općine Dugo Selo, Sesvete, Samobor, Jastrebarsko, Vrbovec, Sv. Ivan Zelina, Velika Gorica, i Zagorja: (Zaprešić, Donja Stubica, Zlatar Bistrica, Zabok, Klanjec, Pregrada i Krapina).
Hrvatski branitelji iz navedenih općina i gradova u sklopu postrojbi Zagrebačkog korpusa ZNG, a od 4. listopada 1991. Zapovjedništva 3. Operativne Zone Zagreb uspješnim izvođenjem obrambenih bojeva i borbi na Zapadno-slavonskom bojištu, na Banijsko-kordunskom bojištu i Lasinjskom bojištu zaustavljaju i slamaju napadnu moć 5.K (korpusaJNA), OG-1(operativne grupe-1 JNA) i srbočetničkih snaga agresora, stvarajući uvjete za preotimanje operativne inicijative i prelazak snaga Zagrebačkog korpusa ZNG (3.OZ Zagreb) u napadna djelovanja.
Napadnim operacijama 3.OZ Zagreb, "ORKAN-91" na Novljanskom i Novogradiškoj bojišnici, "VIHOR" na Sisačkoj bojišnici i "KUPA" na Pisarovinskoj bojišnici, oslobođeno je 50 naseljenih mjesta i oko 1100 km², te omogućeno napadno djelovanje 2.OZ Bjelovar i olakšano djelovanje HV na svim ostalim bojištima na teritoriju RH.
Ostvareni uspjeh postrojbi u sklopu 3.OZ Zagreb u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine pokazao je agresoru, ali i ostalim političkim čimbenicima u svijetu, da je Hrvatska odlučna u oslobađanju svojih okupiranih područja. Da je njena oružana sila u stanju izvršit svaku zadaću koju pred nju postavi Vrhovništvo unatoč nedovoljne opremljenosti opremom i naoružanjem. Pobjeda HV izvojevane na svim bojištima ukupnog hrvatskog ratišta, primorala je JNA da zatraži prekid vatre i primirje u Sarajevu.
Ovaj uspjeh hrvatske vojske utjecao je, pored političkih aktivnosti Vrhovništva, i na međunarodno priznanje RH i njen prijem u organizaciju UN.

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.