odbor-za-branitelje-mČlanovi Odbora za branitelje Općine Popovača zajedno s načelnikom Josipom Miškovićem na posljednjoj su sjednici raspravljali o organizaciji otvorenja spomen obilježja poginulim braniteljima kod Doma kulture, a koje će, kako je dogovoreno, biti održano krajem travnja.

Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 200.000 kuna sufinanciranom od strane Ministarstva branitelja u iznosu od 50.000 kuna.
Na sjednici je razmatrana i mogućnost uređenja spomen sobe braniteljima u Popovači te pritom izražen prijedlog da se sanira jedna od zgrada NPB 'Dr. Ivan Barbot' koja trenutno nije u funkciji te otvori Dom branitelja, a gdje bi se smjestila i spomen soba. No Odbor se složio kako je za početak moguće spomen sobu urediti u prostorji bivšeg Matičnog ureda U Domu kulture što je, kako je zaključeno, realno ostvarivo do kraja godine jer ne zahtijeva velika financijska ulaganja. odbor-za-branitelje2

 

Na inicijativu predsjednika Ante Žilića, Odbor je usvojio zaključak da će Općinskom vijeću uputiti Zahtjev za umanjenje cijene komunalnog doprinosa građanima Općine Popovača koji imaju status hrvatskog branitelja. „Svjedoci smo niza primjera lokalnih jedinica u Hrvatskoj koje su svojim sugrađanima braniteljima u određenom postotku umanjile iznos komunalnog doprinosa olakšavši im time provedbu postupka legalizacije bespravno sagrađenih građevina"- rekao je Žilić. Načelnik Josip Mišković napomenuo je kako je Općina neupitno voljna pomoći braniteljskoj populaciji i to može učiniti jedino kroz umanjenje plaćanja komunalnog doprinosa, no pritom je dužna ukupni iznos tog umanjenja nadoknaditi iz ostalih proračunskih prihoda odnosno to osigurati u općinskom proračunu. Također je izvijestio članove Odbora kako je u tijeku organizacija jedne tribine na kojoj će kompetentne osobe odgovarati na pitanja građana koja se tiču legalizacije.