odbor-kultura-mAnaliza aktivnosti u području kulturne djelatnosti tijekom ove godine te financijski planovi za 2013. bile su teme o kojima je raspravljao općinski Odbor za kulturu i prosvjetu na posljednjoj sjednici.

Govoreći o realiziranim programima i aktualnom stanju u ovom segmentu, predsjednik Odbora Dragan Šarčević osvrnuo se i na novi način apliciranja udruga za proračunska sredstva odnosno Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba Općine Popovača za 2013. Kako je izvijestio, iduće je godine za očekivati 5 do 7 posto niža izdvajanja za sve društvene djelatnosti, pa tako i kulturu.

odbor-kultura1
Jasminka Draganić, predstavnica KUD-a Moslavka iz Gornje Gračenice upozorila je ovom prilikom na problem pripreme hrane u okviru lokalnih manifestacija koje organiziraju kulturno- umjetnička društva. „Kao organizatori folklornih susreta ugošćujemo društva iz različitih krajeva te ih je red počastiti. Hranu za sudionike manifestacija najčešće su pripremali članovi KUD-a samostalno, što nam je sada postroženim zakonskim propisima zabranjeno, a angažman za to ovlaštenih obrta si, naravno, nismo u mogućnosti priuštiti"- napomenula je Draganić istaknuvši i potrebu nabavke nošnji za nedavno oformljenu dječju skupinu ovog društva koja trenutno broji 28 članova.

odbor-kultura-3

odbor-kultura2
Predsjednik KUD-a Potočanka Drago Plaščar izrazio je nezadvoljstvo činjenicom da njihova dječja skupina koja je izborila plasman za nastup na Vinkovačkim jesenima, na isti nije otišla budući Općina, zbog nedostatka sredstava planiranih za kulturu, nije financirala njihov put. U okviru rasprave po ovoj temi dopredsjednik Odbora Josip Kolarić naglasio je kako moslavačka kulturno- umjetnička društva za svoj rad dobivaju iznimno slabu financijsku potporu od strane Sisačko- moslavačke županije. Predsjednik KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekova, Zlatko Kunštek, naglasio je kako smatra da su proračunska izdvajanja Općine za kulturnu djelatnost dovoljna, ali ih nužno treba drugačije rasporediti. Marija Bilić- Prcić izrazila je potrebu školske knjižnice za nabavkom dvaju ormara u koje bi se pohranila vrijedna, 150 godina stara knjižna građa.