sjednica-odbora-za-branitelje-mNa posljednjoj sjednici Odbora za branitelje raspravljano je o idejnom rješenju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima s područja Općine Popovača.

Sjednicu je otvorio općinski načelnik Josip Mišković obrazloživši kako se uskoro očekuje raspisivanje Javnog natječaja za izgradnju trga ispred Doma kulture u Popovači. "U sklopu realizacije ovog projekta zamišljeno je i postavljanje tog spomen obilježja. Nakon prethodnog sastanka na kojem je prihvaćena verzija idejnog rješenja sa prikazom golubice, sada je potrebno usuglasiti hoće li se na skulpturi ispisivati imena poginulih i umrlih"- naglasio je Mišković.
Većina predstavnika braniteljskih udruga s ovog područja kao i ostalih članova Odbora izrazili su protivljenje prijedlogu da se na obilježju pored prigodnog teksta ispisuju imena, dok je UDVDR-a mišljenja da se stave isključivo imena onih branitelja koji su poginuli na bojištima.
U okviru ovog sastanka raspravljano je i o realizaciji aktivnosti braniteljskih udruga u protekloj godini odnosno planiranim proračunskim sredstvima za ovu godinu. Načelnik Mišković u tom je kontekstu upozorio na potrebu racionalnog raspolaganja ostvarenim proračunskim sredstvima. Iz UBH Voloder i UDVDR-a izrazili su ovom prilikom nezadovoljstvo načinom raspodjele sredstava temeljem kojeg sve udruge za redovan rad dobivaju 5.000,00 kuna, a ostala sredstva sukladno predloženim projektima. U takvom sustavu naime vide nepravdu u vrednovanju rada onih udruga koje su značajno aktivnije u odnosu na neke druge. Zamjenik načelnika Dragan Šarčević podsjetio je kako se znatna sredstva zato izdvajaju za dodatne projekte koje provode upravo one udruge koje su aktivnije, te dodao kako bi u realizaciji određenih programa udruge trebale više surađivati.