skupština dvd stružec 9 mProteklog vikenda Dobrovoljno vatrogasno društvo Stružec, koje broji 152 člana, održalo je godišnju skupštinu.


Kako stoji u izvješću Upravnog odbora i zapovjedništva o radu društva u 2019. godini Dobrovoljno vatrogasno društvo i u protekloj je godini ostvarilo pozitivne rezultate u društvenom, poslovnom i gospodarskom smislu.
„Ugovorene obveze gospodarskog dijela Društva izvršavali smo kako je od nas bilo traženo, poštivajući obveze koje su proizašle iz potpisanih ugovora. Sredstva koja se ostvare iz gospodarske djelatnosti ili navedenih poslova, nakon isplate osobnih dohodaka, obveza, poreza prema državi, ulažu se u nabavku nove i održavanje postojeće vatrogasne opreme i tehnike.
Moramo spomenuti da je od 01.01.2020. godine na snagu stupio novi Zakon o vatrogastvu, koji nas poprilično ograničava u našem daljnjem radu, vezano za gospodarsku djelatnost pružanja usluga najma vatrogasaca, i protupožarne zaštite našim Ugovornim korisnicima.
Novi Zakon o vatrogastvu govori da zaposleni profesionalni vatrogasci u DVD-u mogu raditi jedino na području djelovanja tog DVD-a. Obzirom da naši zaposleni vatrogasci rade u regijama Sisak, Zagreb, Podravina i Rijeka jasno je da nam novi Zakon nikako ne ide u korist, te nam od 01.01.2021. onemogućuje daljnji rad u navedenim regijama.
Naime, u samom Zakonu stoji mogućnost dobivanja posebne dozvole za daljnji rad te ćemo svakako nastojati ishoditi potrebne dozvole za nastavak rada, i razvijanje već uhodane gospodarske djelatnosti, za koju smo ljudski i tehnički opremljeni.
Vozni park DVD-a Stružec broji ukupno dvadeset i osam vatrogasnih vozila, i to dvadeset vatrogasnih kamiona od kojih je devet trenutno u gospodarskoj djelatnosti i razmješteni su na lokacijama korisnika usluga.
Ostatak vatrogasnih kamiona nalaze se na lokaciji Stružec i na raspolaganju su DVD-u i Vatrogasnoj zajednici Grada Popovače, za potrebe vatrogasnih intervencija. Imamo i tri vozila za prijevoz ljudi, dva vozila za servis vatrogasnih aparata, jedno brzo vozilo za tehničke intervencije, dva zapovjedna vozila od kojih se jedno nalazi na lokaciji Rijeka.
U skladu sa mogućnostima i potrebama, vozni park se servisira i certificira prema zakonskim propisima i obvezama od strane potpisanih ugovora s korisnicima naših usluga. Uz navedeni vozni park valja spomenuti da DVD Stružec ima 101 zaposlenog djelatnika.
Servis vatrogasnih aparata i prošle je godine pozitivno poslovao, a iz godine u godinu imamo sve veći broj korisnika naših usluga.
Kroz proteklu godinu operativni dio s aktivnim članovima imali su podosta događanja, pa ćemo ukratko nabrojiti samo neka od njih: tri operativna člana sudjelovala su na 15-tom stručnom skupu vatrogasaca u Opatiji, četiri člana sudjelovalo je na drugom stručnom savjetovanju vatrogasaca u Rijeci, u organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Popovače zajedno s kolegama iz DVD-a Popovače i Donje Gračenice, učenicima osnovne škole i djeci iz vrtića prezentirali smo vatrogasna vozila i opremu te najmlađima pokušali prikazati vatrogasnu djelatnost i poslove koje vatrogasci rade na njima shvatljiv i razumljiv način, povodom dana Sv. Florijana organizirana je povorka vatrogasnih vozila kroz Grad u kojem smo bili uključeni s četiri vatrogasna vozila, a također smo nazočili i sv. misi u Podbrđu. Na sabirnoj stanici 1 u Strušcu održana je pokazna vježba gdje smo sudjelovali s četiri vozila i dvanaest vatrogasaca u suradnji s vatrogascima iz INA d.d., kao i svake godine, sada već tradicionalno, bili smo i na osiguranju na 22. susretima za Rudija s dva vozila i osam vatrogasaca, u organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Popovače sudjelovali smo na pokazno-edukativnoj vježbi gdje smo koristili vodonepropusna odijela za rad u vodi i novo nabavljenu platformu za rad na visini u tehničkim intervencijama. Odijela i navedenu platformu nabavila je VZG Popovače, a smještena su u našem DVD-u te služe na korištenje cijeloj Vatrogasnoj zajednici.
U 2019. godini imali smo ukupno dvanaest intervencija, od toga sedam tehničkih intervencija, četiri intervencije požara otvorenog prostora i jedna intervencija požara stambenog objekta. Sve intervencije odrađene su po pravilima struke. Nije bilo štete na vatrogasnoj opremi i tehnici ili ozljeda kod samih vatrogasaca, što samo dokazuje opravdanost svih edukacija, seminara, vježbi i usavršavanja naših vatrogasaca od strane DVD-a Stružec.
Moramo spomenuti i jedan veliki požar otvorenog prostora koji se desio 07.08.2019. godine šest kilometara dalje od mjesta Stružec, a u kojem su u pomoć došli i DVD Potok, DVD Osekovo i DVD Donja Gračenica obzirom da je požar bio poprilično velikih razmjera odnosno odvijao se na velikoj površini i s velikim brojem žarišta. Zajedničkim snagama sa ukupno devet vatrogasnih vozila te trideset i devet vatrogasaca, požar je vrlo brzo doveden pod kontrolu i ugašen. Ovim putem želimo zahvaliti Zapovjednicima i vatrogascima spomenutih DVD-a na pomoći i smatramo da je ovo još jedan pokazatelj dobrog funkcioniranja i koordinacije dobrovoljnih vatrogasnih društava unutar naše Vatrogasne zajednice Grada Popovače.
Ove godine imali smo značajnija ulaganja u zaštitnu opremu, a vezana za naše interventno-operativne vatrogasce koji djeluju na području mjesta Stružec. Kupili smo deset novih zaštitnih odijela marke Texport od tvrtke Vatropromet te deset novih odijela za tehničke intervencije marke S-Gard od tvrtke Vatro-protekt za našu interventnu desetinu. Također, nabavljena je i termalna kamera marke Bullard od tvrtke Ergo-Tehnika, koja će nam uvelike olakšati intervencije kod primjerice požara stambenih objekata.
Spašavanje ljudskih života i imovine naša je primarna djelatnost, a pri tome moramo istaknuti koliko je važno misliti i na vlastito zdravlje odnosno sigurnost naših operativaca. Stoga ćemo i dalje kontinuirano ulagati u zaštitnu opremu naših vatrogasaca koliko god to bude financijski moguće.
Ovim putem želim ukazati na ono najvažnije i zahvaliti se svim članovima DVD-a Stružec, posebice našim interventnim članovima, koji se redovito odazivaju na vatrogasne intervencije. Hvala Vam što svojim nesebičnim radom i zalaganjem, pridonosite sigurnosti i zaštiti ljudskih života i imovine, svih mještana na području djelovanja DVD-a Stružec“ – stoji u izvješću.
Podršku radu ovog DVD-a pružili su i vlč. Dražen Lauc, predsjednik VZG Popovača Zvonimir Kondres, gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković te zamjenik župana SMŽ Roman Rosavec.