32sjednicaGV vNa 32. sjednici Gradskog vijeća koja je jučer održana u novouređenom prostoru Vatrogasnog spremišta u Podbrđu, usvojen je II. rebalans ovogodišnjeg kao i Proračun Grada Popovače za iduću godinu.


Za 2020. godinu predlažu se prihodi u ukupnom iznosu od 74.890.630,00 kuna. „Realni Proračun Grada trenutno iznosi oko 55 milijuna milijuna kuna, dok su ostala sredstva predviđena zbog planiranih prijava različitih projekata na natječaje za sufinanciranje iz europskih i domaćih izvora. Svakako je evidentan realni porast prihoda. Proračun je planiran temeljem iskazanih potreba Grada odnosno realizacije u ovoj godini. Dio projekata je već ugovoren ili je u tijeku njihova provedba, a tu se ističe dogradnja Dječjeg vrtića u Popovači za što se očekuje potpora od preko 7 milijuna kuna. Iduće godine očekuje nas uređenje gradske Tržnice, investicije vrijedne 4,2 milijuna kuna, a dogovoren je i nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže"- obrazložio je gradonačelnik Josip Mišković.
Pored koalicijskih partnera, ovogodišnji je gradski Proračun, kao i prethodni, podržan i od strane oporbenog SDP-a koji je posebno pozdravio inicijativu dodatnih ulaganja u opremanje Komunalnih servisa Popovača kako bi se stekli uvjeti za samostalno zbrinjavanje komunalnog otpada s ovog područja.
Na sjednici je usvojena i Odluka o porezima Grada Popovače. Kako je naglašeno, zbog donošenja novog Zakona o lokalnim porezima, lokalne jedinice dužne su donijeti nove odluke o lokalnim porezima kako ne bi izgubile ovlasti za naplatu lokalnih poreza. „U odnosu na raniju Odluku o općinskim porezima Općine Popovača koja je na snazi od 2001.g., novousvojenom Odlukom ukinuta je mogućnost naplate poreza na tvrtku. Visina poreznih stopa u novoj odluci nije se mijenjala u odnosu na dosadašnje"- obrazložila je pročelnica Ivona Pušić.
U okviru Aktualnog sata vijećnike je zanimalo kojom dinamikom teku građevinski radovi na proširenju objekta Dječjeg vrtića u Popovači, kada će se krenuti u osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Grada Popovače te da li je projekt izgradnje prometnice Potok-Okoli uspješno završen. Također ih je zanimala i mogućnost pronalaska prostora za rad Udruge PULS „Moslavački štrk" kao i razlozi ukidanja jednog biračkog mjesta u Voloderu, ali i trenutno stanje u provedbi Intervencijskog plana. Vijećnici su izrazili i interes za poduzete aktivnosti u pogledu nove prometne signalizacije u Strušcu te namjerava li Grad Popovača korisnike stalne socijalne naknade zaposliti na radu za javno dobro. U okviru Aktualnog sata aktualizirana je i tema spremnosti zimske službe, autobusnih stanica za potrebe učenika osnovnih škola, potrebe za obnovom prometnice Stružec- Osekovo, radovima na igralištu NK Voloder, javnom rasvjetom u Voloderu te potrebom za pješačkom stazom u Podbrđu.