23 sjednica mGradski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici usvojili II. Izmjene i dopune Proračuna Grada Popovače za ovu te Proračun za iduću, 2016. godinu.


Drugi rebalans ovogodišnjeg Proračuna ne donosi značajne izmjene u odnosu na prethodni Plan, obrazloženo je. „Riječ je o tehničkom poravnavanju stavki unutar Proračuna uslijed izostanka određenih planiranih dotacija odnosno njihovu usklađenju kako ne bi došlo do probijanja predviđenih iznosa pojedinih investicija"- istaknuo je gradonačelnik.
Obrazlažući prijedlog Proračuna Grada Popovače za iduću godinu u iznosu od 53,8 milijuna kuna, gradonačelnik je naglasio kako on realno iznosi oko 30 milijuna kuna, dok se povećanje od 20-ak milijuna odnosi na planirane dotacije. „Budući Grad Popovača u 2016. godini namjerava na natječaje za dobivanje sredstava iz EU fondova prijaviti šest značajnih projekata, obvezni smo predviđene dotacije uvrstiti u Plan Proračuna. Kada je riječ o rashodovnoj strani, ona najvećim dijelom, u iznosu od oko 22 milijuna kuna, obuhvaća Programe održavanja komunalnih djelatnosti odnosno gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu"- rekao je gradonačelnik istaknuvši, među ostalim, izgradnju pješačkih staza, dovršetak spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica u Popovači, održavanje pučkih domova, proširenje groblja u Popovači i Potoku, projekt izgradnje odvodnje na području Popovače i Potoka odnosno tri precrpne stanice te vodovodne mreže u Moslavačkoj Slatini i Gornjoj Jelenskoj. Za iduću je godinu najavljen i početak radova na uređenju prostora nove gradske tržnice u dvorištu iza Vatrogasnog doma u Popovači gdje se planiraju smjestiti svi prodajni štandovi, kao i prijava projekta sanacije krovišta i stolarije na tamošnjoj zgradi za sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.23 sjednica 2

23 sjednica 3
Prijedlog gradskog Proračuna podržan je i od strane sjednici nazočnih predstavnika popovačke oporbe. U ime Kluba vijećnika Hrvatske demokratske zajednice Roman Rosavec obrazložio je kako se njihova podrška Proračunu temelji na interesu za opću dobrobit svih građana. „Rad sviju nas vijećnika usmjeren je ka stvaranju kvalitetnijih uvjeta za život odnosno ravnomjeran razvoj svih dijelova Grada. Stoga ćemo podržati prijedlog koji je pred nama i dati šansu gradonačelniku, iako nisu realizirane sve prethodno zacrtane aktivnosti"- rekao je Rosavec naglasivši sanaciju pješačkih staza u Zagrebačkoj i Sisačkoj ulici u Popovači, projektiranje pješačke staze u Potoku, sufinanciranje obnove dijela županijske ceste u Osekovu, rekonstrukciju nogometnog igrališta u Osekovu, izgradnju mosta preko Voloderca te prepumpne stanice u Kochovoj ulici u tom naselju te izgradnju pješačkih staza na najkritičnijim točkama u mjesnim odborima Podbrđe i Stružec.
Pred vijećnicima se na posljednjoj ovogodišnjoj radnoj sjednici našlo i donošenje Odluke o izmjeni odluke o naknadi za razvoj na vodoopskrbnom području Grada, kao i Financijsko izvješće Turističke zajednice Grada Popovače za 2014. godinu te manifestacije Voloderske Jeseni 2015. Osim o troškovima trodnevnih događanja, u okviru ove točke aktualizirana je i rasprava o nositelju organizacije- treba li to biti gradska Turistička zajednica kao ove godine, ili se ona pak u potpunosti treba povjeriti isključivo mještanima Volodera odnosno Udruzi Voloderska jesen. Kako je zaključeno, odluči li se ova najstarija manifestacija održati, nužan je ozbiljniji pristup u izgradnji bolje suradnje svih uključenih u njezinu pripremu.

23 sjednica 4
Na 23. sjednici vijećnici su usvojili i Odluku o dopuni Odluke o komunalnom doprinosu Grada Popovače temeljem koje će, pored, kako je do sada bilo utvrđeno, građanima sa statusom Hrvatskog ratnog vojnog invalida Domovinskog rata, braniteljima Domovinskog rata i roditeljima poginulih branitelja, komunalni doprinos prilikom legalizacije odnosno gradnje stambenih objekata biti za 25 posto umanjen i suprugama i djeci poginulih branitelja Domovinskog rata.