18-MoslaVINA-mU okviru XVIII. Izložbe vina MoslaVINA, jedine izložbe vina izvornih sorti u Hrvatskoj koja je proteklog vikenda održana u Kutini, Vinarija Florijanović iz Potoka održala je vođenu degustaciju autohtonih vina Moslavine.

Iznimno zapaženu degustaciju koju je vodio sommelier Marko Šatović uz pomoć vinskih hostesa te točioca i poslužitelja vina, pratili su i gastro specijaliteti koje su pripremili popovački kuhari.

18-MoslaVINA-1

18-MoslaVINA6

18-MoslaVINA2

18-MoslaVINA4

„Iako je na ovogodišnjoj Izložbi bilo nešto manje uzoraka vina, time nije umanjena njezina kvaliteta" - kazala je Biserka Stojić, predsjednica Organizacijskog odbora Izložbe MoslaVINA. Na Izložbi se predstavilo 11 autohtonih sorti iz Hrvatske, a među njima je sa 27 uzoraka najbrojniji bio Škrlet, izvorna sorta iz Moslavine. Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić kroz ovu izložbu nastoji promovirati izvorne sorte, posebno domaći Škrlet. Podsjećamo, Udruga je prva u Hrvatskoj pokrenula i Klonsku selekciju Škrleta, a njezin su primjer kasnije slijedili i mnogi vinari tako da je sada u klonskoj selekciji desetak izvornih hrvatskih sorti.

18-MoslaVINA5

Šampionom izložbe proglašen je Škrlet OPG-a Brglez iz Velike Ludine. U kategoriji izvornih sorti pobjednik je Malvazija istarska vinara Rine Prelca iz Momjana u Istri. Najbolja bijela mješavina sorti je vino Dunja popovačke Vinarije Miklaužić, a u kategoriji ostalih sorti najbolji je Chardonay vinarije Kašner iz Kutine. Nabolje ocijenjeni uzorak na izložbi Moslavina je Graševina, izborna berba prosušenih bobica, obiteljskog podruma Josić iz Zmajevaca u Baranji.