LOGO CZ MUPU današnjem priopćenju Stožera civilne zaštite SMŽ ističe se da su izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak i dalje smještena 3 pacijenta kod kojih su laboratorijske pretrage na novi koronavirus pozitivne.


„Prvooboljeli pacijent od ove bolesti je već peti dan bez kliničkih tegoba i znakova bolesti. Obzirom kako su mu pretrage na novi koronavirus još uvijek pozitivne, zadržan je do daljnjega u izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak. Novooboljelih nema. Osoba ženskog spola koja je preminula na autocesti A3 nije bila pozitivna na novi koronavirus.
Povećava se broj osoba pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije kod kuće u trajanju od 14 dana.
Apelira se na sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije da provode odgovorno zdravstveno i socijalno ponašanje te da ne krše propisane mjere provedbe zdravstvenog nadzora jer tako se sprječava pojava i širenje ove bolesti“- stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite SMŽ od 18. ožujka.
Priopćenja Stožera civilne zaštite SMŽ možete pratiti OVDJE.

Stožer civilne zaštite RH u današnjem priopćenju navodi kako je od danas je aktivan broj 113 na kojem možete dobiti sve informacije o novom koronavirusu koji će biti u funkciji 24 sata dnevno.

Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi.

Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno, a sve brojeve možete potražiti na njihovoj web stranici.

Sve informacije vezane uz novi koronavirus možete pratiti na jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Svi strani državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz sljedećih država/područja: Narodne Republike Kine (provincija Hubei), Talijanske Republike, Savezne Republike Njemačke (Okrug Heisenberg u njemačkoj saveznoj državi Sjeverna Rajna – Vestfalija), Republike Koreje (grad Daegu i provincija Cheongdo) i Islamske Republike Iran bit će upoznati s mjerom obaveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana, a svi hrvatski državljani dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije na razdoblje od 14 dana.

Svi strani i hrvatski državljani koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz država/područja navedenih u Odluci (https://civilna-zastita.gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA ZAŠTITA/PDF_ZA WEB/Odluka o posebnoj mjeri izolacije_16.3.2020..pdf) dobit će rješenje o obvezi kućne karantene/samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Navedena lista država/područja mijenjat će se u skladu s preporukama i epidemiološkom situacijom.

Još jednom apeliramo da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVID-19. (https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Stariji-i-ostali-osjetljivi-na-koronavirus-2.pdf)

Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se strogo pridržavaju uputa koje su im dane.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.

Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..